HET EU BANDENLABEL

Vanaf 1 november 2012 is er een nieuw Europees label waarmee elke band wordt aangeduid. Dit label is verplicht voor alle nieuwe banden die na 1 juli 2012 zijn geproduceerd. Falken toont bij iedere band het Europees Bandenlabel. Zo kunt u eenvoudig banden vergelijken en een keuze maken voor de juiste band voor uw situatie.

Het bandenlabel geeft informatie over drie belangrijke criteria die een goed inzicht geven in de eigenschappen van de band: brandstofefficiëntie, grip op nat wegdek en geluidsniveau. De score van het brandstofverbruik en grip op nat wegdek op het bandenlabel wordt weergegeven met de waarden van A t/m G. De geluidsproductie van de band wordt weergegeven in het aantal decibellen (dBA).

Voorbeeld van een EU bandenlabel

BRANDSTOFEFFICIENCY

Het brandstofverbruik wordt door de rolweerstand van de banden beïnvloed, welke bij de formatie van de banden door het roteren ontstaat, doordat er energieverliezen in de vorm van warmte ontstaan. Des te meer de vervorming, des te hoger is de rolweerstand van de band en des te groter is de hoeveelheid benodigde brandstof die nodig is om het voertuig aan te drijven. Met andere woorden: bij een lagere rolweerstand is het brandstofverbruik ook minder, wat weer de uitstoot van schadelijke stoffen inclusief CO2-uitstoot doet verminderen.

GRIP OP NAT WEGDEK

De belangrijkste taak van een band is onder alle weerstomstandigheden de veilighed te waarborgen. De tractie bij natheid en grip op een nat wegdek zijn de belangrijkste specificaties van een band. Er ontstaat een prestatie-conflict bij de afstemming van de eigenschappen zoals het bandengeluid en de brandstofzuinigheid met de veiligheidseisen zoals bijvoorbeeld de grip bij nat wegdek. De markering maakt het voor de klant mogelijk een individuele beslissing te nemen over de voor hem meest belangrijke eigenschappen. De markering is in 7 niveaus, waarbi jde band met de markering “A” de hoogste prestaties levert voor wat betreft de grip op nat wegdek. De markering “G” staat voor het laagste prestatieniveau voor wat betreft de grip op nat wegdek.

EXTERNE ROLGELUID

Het externe rolgeluisniveau van de band is in 3 categorieën ingedeeld en wordt in decibel (dB), conform de nieuwe Europese geluidsniveaus voor extern rolgeluid gemeten. De nieuwe Europese grenswaarden voor het externe rolgeluid worden in 2016 ingevoerd.

  • Één zwarte geluidsgolf = 3 dB onder de toekomstige, strengere Europese grenswaarde.
  • Twee zwarte geluidsgolven = conform de toekomstige Europese grenswaarde.
  • Drie zwarte geluidsgolven = conform de actuele Europese grenswaarde.